Caltha » Specials » Japanse cultuur

Japanse cultuur & gewoontes

Japanse cultuur & gewoontes Japan is uniek. Soms beleven we door onze Westerse ogen een ware cultuurshock. Met verbazing komen filmpjes uit Japan langs, met stuntende Japanners, zien we aparte kledingstijlen voorbij komen, hele dikke worstelaars in een innige omhelzing of juist hele kleine boompjes die al net zoveel aandacht krijgen als een kopje thee. Deze special werp een hele kleine blik op de fascinerende cultuur en samenleving die Japan rijk is en die op sommige gebieden ook de rest van de wereld verovert.

Eeuwenoude Japanse tradities, normen en waarden

Japan kent een cultuur doordrenkt van eeuwenoude tradities en gewoontes. Tradities die deels hun invloeden uit China en Korea hebben gehaald, zoals de introductie van het Boeddhisme. Tegelijkertijd is het een cultuur dat van begin 1700 tot het midden van de 19e eeuw compleet afgesloten was van de rest van de wereld en de invloeden die dat met zich meebrengen. Eeuwenoude tradities
waar Japan nog steeds bekend om staat, van theeceremonies, Geisha's, Sumo, huizenbouw en speciale feesten als Hina Matsuri
die omschreven is in het artikel Hina Matsuri: Meisjesdag in Japan doorstaan in meer en mindere mate de tand des tijds. Naast gebruiken en tradities nemen (geluks)symbolen een belangrijke plaats in de Japanse cultuur in. Zo zul je in veel Japanse winkels en restaurants worden verwelkomd door de gelukskat Maneki Neko, zoals te lezen in Maneki Neko: de gelukskat in Japan.

De McDonaldscultuur

Niet alle oude tradities en gewoontes zijn bestand tegen de nieuwe tijd. Soms wordt het spottend de McDonaldscultuur genoemd; op gehele eigen wijze gaan oude Japanse tradities tegenwoordig hand in hand met Westerse invloeden. Zo is de kledingstijl beïnvloed door het Westen, maar met een unieke eigen interpretatie. Net als tekenfilms en striphelden met grote ogen als in Manga. Waarbij ook schattigheid en lief de boventoon voeren in de moderne Japanse cultuur. Iets dat goed te zien is aan de populariteit van Hello Kitty: Hello Kitty: een razend populair Japans animatie katje. Ook verovert de Japanse cultuur het Westen. Naast overal ter wereld Hello Kitty's in alle varianten kennen bijvoorbeeld Sushi-restaurants een ongekende populariteit.
Naast sushi maken veel Japanners gebruik van een lunchpakketje. Dat dit niet zomaar een lunchpakketje betreft, is te lezen in het artikel Bento Box: culinaire kunst in een lunchtrommel.
Maneki Neko, ofwel de gelukskat uit Japan

Maneki Neko, ofwel de gelukskat uit Japan

Maneki Neko. Zo heet het bijzondere kattenbeeldje uit Japan. De kat wenkt naar je door zijn voorpoot omhoog te houden. Voor veel Japanners is Maneki Neko een talisman, een geluksbrenger. Een talisman…
Hello Kitty: een razend populair Japans animatie katje

Hello Kitty: een razend populair Japans animatie katje

In het Japans heet ze Harō Kiti. Maar ze zal vooral bekend zijn als Hello Kitty. Een Japanse animatiekat met een groot wit hoofd, zwarte ogen, een neusje en snorharen, geen mond, en een strik in…
Hina Matsuri: Japans feestdag ter ere van de meisjes

Hina Matsuri: Japans feestdag ter ere van de meisjes

Ieder jaar op 3 maart viert Japan de feestdag genaamd Hina Matsuri. Oftewel vertaald: poppenfeest of Meisjesdag. Hina Matsuri betekent dat de lente er aan komt. Deze dag staat in het teken van meisjes…
Bento box: culinaire kunst in een lunchtrommel

Bento box: culinaire kunst in een lunchtrommel

De Japanse lunchbox lijkt in niets op onze Hollandse ‘bammetjes met kaas’ gepropt in een bakje of zakje. Nee de Japanner pakt echt uit met zijn van huis meegenomen lunch. De Japanse lunchbox heet de b…
Jaren 80 Japanse kinderanimatie in Nederland

Jaren 80 Japanse kinderanimatie in Nederland

Iedereen die in de jaren 80 jong was (her)kent ze vast: de tekenfilms uit Japan. Lieve tekenfilmhelden met grote ogen in een setting die er allesbehalve Japans uitzag. Zo was er Heidi uit de Alpen, Ca…
Gepubliceerd door Caltha op 06-04-2012, laatst gewijzigd op 18-10-2019. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.

Bronnen en referenties